Maak kennis met Joannes Matthee (1673-1741)

Bent u geïnteresseerd in de levensgeschiedenis van Jan (Joannes) Matthee? Lees dan zeker verder!


Joannes Matthee is onze vroegst bekende Nederlandse voorvader en vormt het hoofdthema van deze website. Hij was een oudkatholieke Zuid-Nederlandse hovenier en ‘ambachtsman’ – vermoedelijk in dienst van de katholieke adel. Opmerkelijk is dat hij een volmacht (procuratie) bezat, waarmee hij doorlopend gemachtigd was om namens anderen zaken te regelen. Dit wijst op een zekere status en vertrouwen binnen zijn sociale kring.

Hoewel er al decennialang onderzoek wordt verricht naar zijn afkomst en levensloop. We hebben decennialang, vooral via de mannelijke lijn zoeken we nog altijd naar een doorbraak. Wie waren zijn ouders en grootouders en waar kwam hij vandaan?

De centrale onderzoeksvraag: Waarom vertrok een jonge man uit Turnhout, vlak na de Negenjarige Oorlog, naar Bokhoven?

Een historische contextstudie kan mogelijk meer duidelijkheid geven. Na de woelige periode van de Negenjarige Oorlog (1689–1698) was het Zuiden van de Nederlanden zwaar getroffen. Slagvelden zoals Neerwinden en Fleurus, beschietingen zoals die van Brussel in 1695, en constante troepenbewegingen teisterden het gebied. De oorlog bracht grote onzekerheid met zich mee en kan een belangrijke beweegreden zijn geweest voor migratie.

Joannes leven viel precies in deze periode (1670–1741). Het is daarom aannemelijk dat de politieke en militaire onrust invloed had op zijn keuzes en verplaatsingen. Lees verder -> in voorbereiding

Een leven in beweging

Als oudkatholieke hovenier leidde Joannes Matthee een ‘zwervend’ bestaan. Hij verhuisde vaak en woonde op uiteenlopende plaatsen. Dat maakt het onderzoek naar zijn leven zowel boeiend als complex.

Om deze levensloop overzichtelijk te maken, hebben we de hoofdstukken van dit onderzoek chronologisch opgebouwd:

In zijn leven als oud-katholiek hovenier heeft hij zich veel verplaatst. Door zijn veelvuldige verhuizingen realiseren we ons maar al te goed hoe uitgebreid en gecompliceerd de verschillende onderzoeksgebieden zijn. Daarom hebben we voor u gekozen de hoofdstukken chronologisch aan te bieden.

Overzicht van de hoofdstukken in deze website:

  • Proloog | Inleiding over Joannes Matthee (1673-1741)
  • Belangrijke aanwijzingen | Dorpen zoals Oud-Turnhout, Vosselaar en Beerse maakten destijds deel uit van de ‘Heerlijkheid Stad en Lande van Turnhout’ (Arrondissement Turnhout) gelegen in de Antwerpse Noorderkempen van België
  • II.    Bokhoven | een vrije en neutrale Heerlijkheid’ nabij ’s-Hertogenbosch, waar Joannes Matthee huwde na de oorlog
  • III.   Hedel | gelegen in de Bommelerwaard, een regio waar hij later verbleef
  • IV.   Puttershoek | een dorp in de Hoekse Waard, waar hij vermoedelijk eveneens actief was in de Hoekse Waard
  • IVa. Dordrecht | een belangrijk handelscentrum in Zuid-Holland en voor hem een plek van activiteit of connecties van de regio Zuid-Holland

Door de complexe familiegeschiedenis en de vele verplaatsingen van Joannes Matthee realiseren wij ons hoe uitgebreid en gelaagd het onderzoek moet zijn. Maar elk nieuw spoor – hoe klein ook – kan ons dichter bij het volledige verhaal brengen.






© 2025 Matthee.info — Ondersteund door WordPress

Thema door Anders NorenOmhoog ↑