Eind 2020 hebben we besloten om een BIG Y-700 DNA test laten uitvoeren.

Geen zorgen het is de beste en meest uitgebreide test op de mannelijke Y-DNA lijn. Big-Y 700 test is een vernieuwde versie. Circa 700 str-markers i.p.v. 500.

De uitleg ervan vinden wij niet erg duidelijk. Er wordt op zowel alle STR’s als SNP’s getest. De database gaat deze allemaal vergelijken met alle andere leden. Je kunt dan in je account bij de str-matches kiezen voor Big-Y vergelijk. Je ziet dan per match hoeveel str-s overeenkomen, incl. vermelding v.d. laatst gevonden SNP. Als de SNP ook bv in jou reeks voorkomt is het een match of deze nu dezelfde achternaam draagt of niet. Een andere Matthee heeft zich nog niet laten testen, dus kan dezelfde achternaam niet gevonden worden als match.

Nieuwe SNP zullen bekend worden die jonger zijn. De groep leden die ook drager zijn van dezelfde SNP’s zal kleiner worden. Daarmee deel je een gezamenlijke voorvader. Echter zullen ze een andere achternaam dragen, omdat de verwantschap waarschijnlijk ver terug ligt. In een tijd dat er nog geen vaste achternamen waren. Weet je dat op sommige SNP lijnen al veel testen gedaan zijn en deze al tot aan de Middeleeuwen doorlopen Misschien hebben we gelukt en horen wij daarbij. Onze resultaten zullen in de projecten opnieuw ingedeeld worden. De groep verwanten wordt kleiner maar duidelijker.

De SNP resultaten zullen ook te vinden zijn in onze account van FT-dna. En weten wij dat onze resultaten gratis toegevoegd kunnen worden aan de Big-Y tree (www.ytree.net (DF27)). Daarin kunnen we goed de verwantschappen zien en de ouderdom van bijna iedere SNP opzoeken. B.v. de familienaam Brussee staat daar ook toegevoegd maar onder de naam “Brosse”. Hopelijk geeft dit wat meer duidelijkheid. En anders wordt het vanzelf duidelijk als de resultaten er zijn.

We hebben de testuitslag ontvangen en wij zullen dit in een nieuw hoofdstuk in ons Matthee boek uitgebreid beschrijven.

Team Matthee.info