Op bovenstaande foto staat links R.K. kerk van Hedel.

Na de reformatie

Na de Reformatie werden de katholieken in Hedel toevertrouwd aan de pastoor van Ammerzoden. Vanaf 1693 heeft Hedel een eigen geestelijke. Na de hervorming mochten de trouw gebleven katholieken in Hedel geen godsdienstoefeningen meer houden en zochten daarvoor toevlucht in andere plaatsen, vooral in Bokhoven. De eerste tijd hebben de priesters van de orde der Minderbroeders vanuit Ammerzoden in het geheim de zielzorg beoefend.

Op de gravure van A. Rademaker (situatie van 1738) is het kasteel (voorgrond) en de rooms-katholieke kerk (links) duidelijk te zien. Door de slotkapelaan van het kasteel werd onder het bewind van Maria Elisabeth van den Berg (1613-1671), Vrouwe van Hedel, ook af en toe het Vormsel toegediend.

Schuurkerkje

Rond het jaar 1680 werd een schuurtje bij de windmolen op de Molendijk ingericht als kapel.[1] Dit werd blijkbaar oogluikend toegestaan. De eerste pastoor, ook een minderbroeder, was Caspar van den Dussen. Deze situatie heeft ongeveer een eeuw lang geduurd.[1]

[1] Hedel.info tekst: W.M. van Engelen

Neerhuizing

Het slot werd voor afbraak verkocht. De bijgebouwen, de Neerhuizing, werden ingericht tot kerk en pastorie.

De naam "het kasteel" bleef in de overlevering verbonden met de tot 1945 bewaard gebleven "Neerhuizing". In 1802 kocht de toenmalige pastoor Joannes Mulders het kasteel Hedel met bijgebouwen. Tot 1879 waren daarin de R.K. kerk en pastorie ondergebracht. De laatste bewoners van "het kasteel" waren verschillende Hedelse families. Met hen eindigde in 1945 de bewoningsgeschiedenis van de burcht van Hedel van ruim zeshonderd jaar.

"Het oude kerkhof"

Wat in alle bronnen met 'het oude kerkhof' als stuk grond wordt bedoeld is een vrij uitgestrekt perceel, tegenwoordig op de hoek Ruijter van Steveninckstraat - Koningin Wilhelminastraat richting het tegenwoordige fruitbedrijf De Woerd aan de Koningin Wilhelminastraat. En dat is nu net het perceel rechts op onderstaande foto. Verondersteld wordt dat dit kerkhof in gebruik was vóór de Reformatie, toen de katholieken kerkten in een kerk die stond op de plaats waar nu aan de Kerkstraat de hervormde kerk staat, die in de jaren veertig van de 17e eeuw is gebouwd op een deel van de fundamenten van die in 1590 verwoeste katholieke kerk.

foto 2004 Ger Matthee: kijkrichting vanaf hoek Voorstraat in de Koningin Wilhelminastraat met de oostgrens van het voormalig kasteel van Hedel.