Maarten Keulemans – Bron: de Volkskrant

Rond vijfduizend voor Christus gebeurde er iets waanzinnigs in prehistorisch Europa: opeens verdwenen de mannen massaal van de aardbodem. Die herenapocalyps zou het gevolg van familievetes zijn, opperen drie Amerikaanse onderzoekers.

Kennelijk bereikte de maatschappij rond die tijd een cruciaal kookpunt, vermoeden Tian Chen Zeng, Alan Aw en Marcus Feldman, alle drie verbonden aan de Stanford Universiteit in Californië. De vroege boerengemeenschappen van die tijd zullen zijn gevormd rond families langs de mannelijke lijn. Als er dan oorlog uitbreekt en een clan wordt uitgemoord, verdwijnt prompt een hele mannelijke afstammingslijn uit de geschiedenis.

En dat is precies wat wetenschappers drie jaar geleden waarnamen door het DNA van nu levende mensen te bestuderen. In het Y-chromosoom, het DNA-pakket dat altijd uitsluitend van vader op zoon wordt doorgegeven,  zit een duidelijke dip in variatie, een beetje als een telefoonboek waarin maar een paar achternamen voorkomen.

Dit artikel verder lezen?

https://www.demorgen.be/nieuws/mannenclans-in-de-oertijd-sloegen-elkaar-de-hersenen-in-en-vernietigden-zo-hun-dna-lijnen-b3876471/