Geslachtsnaam Matthee

Wie op zoek gaat naar de oorsprong van de eigen geslachtsnaam, begint aan een speurtocht die al gauw een fascinerende bezigheid wordt, die je flink in beslag kan nemen.

De naam Matthee/Matthei komt veelvuldig in de Brabantse regio (NL) en de Antwerpse Noorderkempen (B) voor. Onze familienaam behoort tot patroniemen en verschijnt al met regelmaat in de 16de en 17de eeuw. De doorbraak moet echter nog komen, als we kunnen bewijzen dat we afstammen van bijvoorbeeld één van de Matthei-families, afkomstig uit de omgeving van Turnhout of Antwerpse Noorderkempen. Momenteel kunnen we hierover ‘ons hoofd over breken’ of slechts speculeren. Het onderzoek naar deze ‘missing link‘ is na decennia nog steeds in volle gang.

Met enige zekerheid kunnen we concluderen dat onze familienaam – thans zo geschreven als Matthee – in de laatste helft van de 18e eeuw geïntroduceerd moet zijn. In ieder geval schreef Jan Matthee zijn naam met een of twee ee’s en met of zonder h.

In de afgelopen decennia zijn we steeds bezig geweest in de ‘boeken’ maar we moeten er stellig rekening mee houden dat in de nabije toekomst het genetisch onderzoek een verdere vlucht zal nemen. DNA zal de wereld van de genealogen op zijn kop zetten omdat dit vaak het tegendeel bewijst of juist verrassingen geeft.

Over onze familienaam: