GENEALOGIE Vandaag gaat de nieuwe site van het Centrum voor Familiegeschiedenis online. In archieven struinen, gaat nu digitaal.

Voor een beetje onderzoek naar de geschiedenis van voorouders reisden mensen soms heel Nederland af. Die konden immers overal gewoond hebben. Met de nieuwe site van CBG Centrum voor Familiegeschiedenis (het oude Centraal Bureau voor Genealogie) die vandaag online gaat, kunnen onderzoekers veel van hun werk vanuit huis doen.

Op CBG.nl zijn straks 10,9 miljoen persoonsvermeldingen te vinden, 48.000 titelvermeldingen, 100.000 omschrijvingen van familiewapens, 95.000 stambomen en meer dan 320.000 familienamen!

Veel gegevens stonden al wel online, maar nog niet op één website. "Veel informatie wordt bijeengebracht via één centrale zoekingang", zegt Vera Weterings, woordvoerder van het CBG. "Mensen die er niet uitkomen, geven we alternatieven waar het eventueel wel te vinden is. Stel dat het gaat om gegevens van mensen die bij de VOC zaten, dan verwijzen we door naar het Nationaal Archief. Zij hebben een online database van VOC-opvarenden."

Veel tijd en energie is gaan zitten in het gebruiksvriendelijk maken van de site. Er wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een stamboom opbouwt. "We hebben simpele filters ingebracht waardoor men gerichter en dus sneller kan zoeken", zegt Weterings. Wie desondanks toch vastloopt in zijn onderzoek kan te rade gaan bij een andere dienst van het centrum: de stamboomcoach.

Lees verder.....