In het zuiden van Australië heeft een man bij een toiletbezoek een Aboriginal-nederzetting ontdekt die ruim 49.000 jaar oud is. Bij de nederzetting zijn onder andere botresten en geavanceerd gereedschap ontdekt.

Aboriginal-oudste Clifford Coulthard ontdekte de nederzetting toen hij voor een toiletbezoek uit een auto stapte bij het Flinders Ranges gebergte. Hij liep langs een rivierbedding toen zijn aandacht gewekt werd door rotsen met een zwart plafond. "Dat duidt op vuur en dus menselijke activiteit", vertelt archeoloog Giles Hamm. Bij de rotsen trof Coulthard verschillende muurschilderingen aan.

Hamm noemt de ontdekking "een van de belangrijkste nederzettingen van de Australische prehistorie". Op de plek werden in totaal zo'n 4.300 voorwerpen en zo'n tweehonderd botfragmenten ontdekt. Onderzoekers hebben vastgesteld dat de nederzetting 49.000 jaar oud is.

Beschaving
Australische Aboriginals zijn de oudste nog levende beschaving ter wereld en stammen af van de eerste mensen die Afrika verlieten. Maar over de aankomsttijd van deze mensen zijn onderzoekers het niet eens. Schattingen liggen rond 50.000 jaar geleden.

Maar volgens Hamm duidt de menselijke aanwezigheid van deze nederzetting in het zuiden erop dat de mensen het noorden van het land al veel eerder bereikten.

"Als mensen inderdaad 50.000 jaar geleden hiernaartoe kwamen geeft dat hen niet veel tijd om van het noorden naar het zuiden te trekken. Dat wijst op een veel vroegere kolonisatie dan tot nu toe verondersteld werd. We kijken nu naar 55.000 of 60.000 jaar geleden."

Buideldier
In de nederzetting stuitten de onderzoekers ook op resten van de Diprotodon optatum, een buideldier van 2 meter hoog en met een gewicht van meer dan 2.500 kilo. Wetenschappers hebben zich lang afgevraagd hoe mensen in verhouding tot het dier stonden.

Maar de aanwezigheid van botten van jonge dieren in een grot op een klif duidt erop dat er op het beest gejaagd werd, zegt Gavin Prideaux, paleontoloog bij de Flinders Universiteit in het zuiden van Australië. "Deze dieren zijn er niet op gemaakt een rots op te klimmen en een nederzetting binnen te dringen. De enige manier waarop ze daar terecht zijn gekomen is door menselijk handelen."

bron: http://news.sky.com/story/toilet-break-leads-to-discovery-of-49000-year-old-aboriginal-site-10642731
bron: http://www.nu.nl/opmerkelijk/4345553/man-ontdekt-49000-jaar-oude-aboriginal-nederzetting-bij-toiletbezoek-.html
bron: http://www.nrc.nl/nieuws/2016/09/26/aboriginal-dna-is-heel-bijzonder-4464749-a1523455